Serbo-Croat

warning: Creating default object from empty value in /home1/realniag/public_html/pageabode/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 33.
Articles from the anarchist writers site that have been translated into Serbo-Croat

"Sintetisani" marksizam i anarhizam? Do moga! PROTIV GLUPOSTI "SINTEZE"

Iako gajim duboko poštovanje za Makrsov doprinos socijalistčkom pokretu (posebno, ali ne i isključivo, za njegovu analizu kapitalizma), stvarno mi je muka od nastojanja da se prenaglasi njegov uticaj i, istovremeno, umanji uticaj anarhizma ili implicitno poreknu suštinski aspekti revolucionarnog anarhizma. Reći, na primer, da su hejmarketški anarhisti "sintetisali" anarhizam i marksizam kao da sugeriše da ukoliko prihvatite klasnu borbu, kolektivnu akciju i sindikate onda vi zapravo i niste anarhista. Što je, u najmanju ruku, sranje. To ukazuje na potpuno nepoznavanje anarhističkih ideja i pokreta. [English original]

Anarhisti i Zapatisti

Ustanak Zapatista u Čiapasu nije nalik većini drugih latinoameričkih ustanaka ili revolucija. Glavni cilj kubanske i nikaragvanske revolucije, na primer, za revolucionare je bio da osvoje državnu moć i tako postanu nova i ,,poštenija'' vlada. Problem sa ovim modelom za anarhiste je jasan; mi smo pre svega protiv vlade, čak iako ovo ne treba da nas spreči da branimo ove zemlje od imperijalizma SAD.

  


Like what you are reading?  Get a notification whenever we post a new article to

Anarchist Writers via Facebook or Twitter

where you can also like and comment on our articles


 

Syndicate content